Dulu Suami Gaji Bsar, Skrg Keja Kilang Kicap Gaji 1K, Aku Xleh Tgk Muka Dia Rasa Myampah, Smp Macam Ni Aku Layan Suami

Foto sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Assalamualaikum wrga2 krt smua. Sy nk mntak pandangan kakak2 abg2 dlm ni. Salah ke perbuatan sya kpda husband sya, smnjak ekonomi kluarga sya bermasalah sya jd ala kadar je layan husband sya.

Sya skrg sllu bgduh dgn husband tiap mnggu mst bgduh. Nafkah dia bg skit sgt 200 sbln. Sya sllu tak msak, kdg husband sya blik keje lwt mlm dia msak sndri. Mcm ni husband sya dlu keje gaji masyuk jgak la 4.5k sbln.

Lpas pkp hari tu husband sya di buang keje. Skrg keje kilang kicap gaji kcik sgt 1400,nk.lbih kna ot. Tiap mlm husband sya blik kol 9@10 sbb nk cri duit lbih.

Rumah sewa mhal dkt kota raya, pngasuh ank Lagi bnyar. Aku keje jgk tp 5 hari smggu. Msalah skrg pttkah aku layan husband aku mcm tu. Sblom ni husband kau mntak nk mnja trus aku layan.

Skrg ssh sgt aku nk layan. Tgok muka dia aku jd angin. Tah npe la mcm ni. Aku sllu update sttus wsap, luah prasaan yg aku dh bosan dgn dia. Salahkn aku. Aku mcm tak percaya ape aku buat. Klau ikut kn husband aku ni bgslaa jgk.

Keje rumah smua dia buat,basuh baju, mndi dan cebok ank smua dia buat. Kmas rumah dia buat, tp aku tak trima msa dia susah skrg.

Aku nk husband aku mcm dlu, smua dia support. Skrg aku trpaksa support dia, mcm tak kena wife tlg husband kn. Jgn kecam ye. Skdar brtnya

Ini antara reaksi panas netizen untuk kisah ini.

Fadilah. Subhanallah layan lh suami sebaik2 nya tt, jgn terima dia waktu senang saje,kita sbg isteri kena saling bertolak ansur baru aman rumah tangga,

suami saya xdpt gaji spnjg pkp alhamdulillah saya bergaji segala perbelanjaan saya yg tanggung tapi xde plk terpk dlm hati n pemikiran ni nak berubah hati sbbnya ini ujian Allah utk kita sbg isteri,susah senang sama2 tt Bersyukur seadanya dia suami yg baik

Syahirah. bersyukur la weh.. sekurang2 laki ko bukan jadi biawak hidup merenung nasib kena buang kerja pastu main game kaki lepak sampai takbalik rumah dan taksalah kan ko 100% walau pun dia salah..

dan dia takcakap yang tengok muka ko pun takhilang stress dia.. bersyukur la sekurang2 dia tetap berusaha untuk mencari rezeki korang anak beranak.

Fatimah. Perangai bini dia sebijik mcm AMANI..tp perangai x syirik lg mcm AMANI..belajar bersyukur dgn rezeki yg Allah bg.. walaupun laki hang dibuang kerja tp laki hang ttp usaha kerja cari rezeki walaupun gaji x sehebat gaji yg dulu..jadi bini tu Kene la support suami bila dia tgh ssh..lg2 dgn keadaan ekonomi skrg ni + pendemik lg..fhm2 la.. sekurang2nya laki hang bg jgk duit dapur..

ramai lg org dkt luar tu Kene buang keje tp belum tentu dpt keje MCM laki hang walaupun keje kilang kicap..janji halal..kehidupan ni ibarat roda..

bila kita dah rasa terlalu selesa diatas..kita alpa Smpai nikmat kesenangan yg dulu hilang..sehinggakan kita sendiri x blh nak terima dgn kesusahan hidup yg skrg ni..ape pun bersyukur walau sekecil rezeki yg Allah berikan..

Ain. Suami senang jer nak layan elok2², suami susah terus kau buat taklayan, suami aku pun sejak pkp benti keje asal, sekarang keje dalam kampung jer, tapi aku takpernah pun sampai hati nak buat macam tuh kat suami aku,

suami aku balik keje jer mesti aku pastikan makanan dah hidang sebab aku tahu dia balik penat, keje panas² cari rezeki untuk kami sekeluarga, walau gaji suami takbesar,

alhamdulillah takpernah putus, ada jer rezeki tuh, macam nihlah cuba belajar bersyukur dulu Insha Allah kau takkan buat suami kau macam tuh,

cepat² minta maaf pada suami tuh, kau bukan saja berdosa pada suami, bahkan pada Allah jgak..

Ila. Sy rasa awk mimpi kot,,cuba hantuk kepala kat dinding kalau sedar alhamdulillah, kalau tak bangun2 smg dah sampai surga & sy doakan suami awk dpt pengganti yg lbh baik

Siti.Syukur apa yg ada…jangan lah syg waktu dia senang waktu dia ssh layan nk x nak…bersyukurlah masih dberikan nikmat ada suami yg memberi nafkah wlaupn kurang dr biasanya..

Syukur tu satu nikmat…sabar doa minta pada Allah swt supaya suami & kluarga puan dlimpahi rezki yg meluas…

waktu skrg ni semua orang rasa ssh…puan sabar doa byk2 minta dimurahkn rezki unt suami…& minta dberikan kesihatan yg baik unt suami puan mencari rezki..

Ija. jnis xbersyukur…skurgnya suami keje, byk tolong hal umah…suami bg juga nafkah stakat kemmpuan, bkn xbg lgsung…baru diuji cmni da layan suami teruk camtu,

law suami skit, nk tggalkan ke?…yakin ke dpt suami baru y lagi kaya, baik, tolong urus umah…

amik iktibar dr kisah krt ni, byk y jadikn istri sbg hamba, nafkah pun xbg, istri tanggung suami…muhasabah diri tu dulu, tgok kebaikan suami, xsmua org smpurna…

Nurul. TT , berdosa bt suami mcm tu . Susah senang suami , terima la . Adat rumah tgga ada pasang surut . Awk tk kesian suami ke

Balik lewat semata nk cari duit lebih , skit penat lelah dea , dea tolak ke tepi demi nk cari rezeki untuk bahagia kan awk n anak .

Awk pun berkerja , masa ni la kena tolong suami . Bknnya suami awk asal biawak idup nk harap awak. Baru kalini dea diuji susah mcm ni . Awk ingat tk penat ja kerja kilang ?

Jgn sbb gaji n kemewahan , awk nk derhaka mcm ni . Awk tk bsyukur plk . Baru Allah bg ujian , dh mula bosan . Sy dulu idup susah dgn suami gaji 900 ja .

Tp sy terima ja asalkan suami sy bg mkn cukup kt kami anak beranak . Alhamdulillah skg suami dpt kerja n gaji lebih bagus .

Entah la nk ckp apa , betul la org ckp kesetiaan isteri diuji saat suami susah . Sis fikir baik² , sy bkn nk kecam tp TT terlaluan . Maaf ya

Sumber IIUM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*