“Backup Neelofa “Nitizen tuduh ‘Penunggang Agama’ Isu Selipar Muslim Friendly, Ustazah Asma Harun Tampil Jelas Perkara Sebenar

Sebelum ini, difahamkan Ustazah Asma Harun mengeluarkan pendapatnya susulan satu produk ‘Muslim Friendly’ yang dipasarkan oleh seorang pengacara terkenal. Malah, disebabkan beberapa tajuk penulisan berita yang telah menjadi tumpuan ramai, penceramah bebas itu turut mendapat tempias sebagai ‘penunggang agama’.

 

Ustazah Asma Harun menerusi satu kenyataan di laman Facebook tampil memberi respon dan menjelaskan perkara sebenar. Tambahan, dia turut menafikan segala dakwaan menyokong usahawan dan pengacara berkenaan.

 

Menyedari dirinya dikecam dan dihentam oleh netizen, Ustazah Asma Harun dedah perkara sebenar mengenai jawapan yang diberikan kepada wartawan. Bukan itu saja, dia turut membawa beberapa komen yang ditinggalkan netizen di ruangan komen dengan melemparkan dakwaan Ustazah Asma Harun terima duit haram dan telah dibayar pihak tertentu dalam memberi respon sebelum ini.

 

Semalam dalam satu majlis, saya ditanya dan menjawab secara spontan dan santai soalan wartawan yang hadir. Pihak wartawan seperti biasa pasti akan menuliskan mengikut selera mereka bagi tujuan menarik perhatian dengan tajuk yang kontroversi, sedangkan saya lebih suka fokuskan isu yang lain, berkaitan amanah sebagai seorang yang dikenali.

 

Saya kemudian ada membaca tulisan dan komen netizen, termasuk cacian dan hinaan. Mengatakan saya makan duit haram, disuap, dibayar, diberi percuma, dipergunakan dan lain-lain. Pelbagai ayat sinis dan berbaur fitnah. Saya juga bukanlah kawan baik atau rapat beliau, tak pernah jumpa bersemuka, hanya berhubung beberapa kali atas urusan rasmi. Saya juga bukan penggemar selipar ini, kerana memang selesa berkasut.

Untuk makluman, hingga kini saya sendiri tidak pernah menerima apa jua tawaran untuk menjadi duta produk atau perkhidmatan, jurucakap, juru backup, paid review, khidmat nasihat dan lain-lain yang melibatkan bayaran.

Ustazah Asma turut menafikan tidak menerima sebarang tawaran berbentuk wang mahupun perkhidmatan sebarang promosi atau sebagainya. Selain itu, pendakwah bebas ini turut menasihati orang ramai untuk berhenti mengeluarkan tuduhan ataupun dakwaan tidak berasas terhadap dirinya.

 

Permintaan sebegini begitu banyak tak henti hingga kini dan melibatkan nilai yang tinggi. Kenapa? demi menjaga dan menjauhi fitnah kepada agama, kami pegang kuat prinsip ini. Walaupun kadang ia datang disaat kami memerlukan bagi menanggung kos operasi. Begitupun, saya masih digelar penunggang agama.

 

Saya mohon hentikan perbuatan ini bukan kerana diri saya, saya dah biasa dimaki dihina begini, tapi saya kasihan dengan jari jemari yang menulis dan memberi comment yang mengikut hawa nafsu. Bayangkan keadaan menyedihkan begini, berlaku saban hari di bulan mulia. Tinggal 2 hari lagi kita akan masuk ke bulan Ramadan yang penuh barakah. Adakah kita nak masuk Ramadan dalam keadaan begini?

Sementara itu, menerusi posting yang dikongsikan oleh Bonda Nor sebagai saksi ketika rakan media menemu ramah Ustazah Asma di dalam pejabatnya. Berdasarkan pemerhatiannya, ustazah dilihat diasak untuk memberi respon berhubung keluaran produk selipar ‘Muslim Friendly’ itu. Namun bagaimanapun, ustazah kelihatan cuba untuk memberi responnya juga dengan secara berhati-hati.

 

Sebenarnya semalam, usai Majlis Pelancaran SEMARAK RAMADAN @ ANJUNG BONDA NOR, ustazah sudah masuk ke pejabatnya untuk berehat seketika sebelum fly ke Kuala Terengganu. Saya menjenguk masuk untuk mengajaknya makan. Melihat saya masuk, beberapa orang wartawan juga menerjah masuk untuk menanyakan ustazah beberapa soalan dalam keadaan ustazah sebenarnya tidak bersedia.

 

Namun kelam kabut ustazah minta on air-cond untuk tetap meraikan mereka. Ya, saya ada menemani ustazah ketika itu. Dan ini persaksian saya.

 

Apabila ditanyakan isu kontroversi tentang selipar jualan Neelofa yang claim sebagai Muslim Friendly, saya lihat sendiri betapa ustazah keberatan untuk menjawab isu ini.

 

“Haaa, saya tak nak ulas isu ini, nanti awak semua spin jawapan saya!” balas ustazah, sudah menjangkakan risikonya. Tapi para wartawan tetap mendesak. Dan saya masih ingat ustazah mengingatkan para wartawan yang kita sudah terlalu hampir dengan Ramadan. Janganlah timbulkan isu-isu kontroversi seperti ini, bimbang masyarakat akan memasuki Ramadan dalam keadaan permusuhan atau kebencian.

 

“Muslimah friendly. Selipar tu dipanggil macam tu mungkin sebab mudah bagi muslimah yang berstoking untuk sarung macam tu saja. Tak terkepit stokingnya.” Namun begitulah, apabila isu selipar yang Neelofa jual sedang hangat dipersoalkan masyarakat kerana dituduh menunggang agama dan ustazah pula mengatakan yang beliau rasa isu selipar itu biasa saja, maka apa yang kita boleh jangkakan daripada netizen jika tajuk seperti ini yang ditulis oleh wartawan?

 

Allahu Rabbi. Beribu-ribu patah kata nasihat yang ustazah berikan semalam, tapi isu kontroversi ini pula yang diangkat sebagai tajuk utama hingga menyebabkan ramai yang salah sangka. Sebagai saksi yang berada di situ, sekali lagi saya katakan bahawa memang Ustazah Asma Harun sudah cuba mengelak untuk menjawab persoalan ini.

 

Namun apabila terpaksa juga menjawabnya, ustazah sangat bijak memberikan pendapatnya, TIDAK MEMBELA dan TIDAK MENCELA.

 

Sumber: Ustazah Asma Harun, Bonda Nor

Via https://ohbulan.com/dituduh-penunggang-agama-isu-selipar-muslim-friendly-ustazah-asma-harun-tampil-jelas-perkara-sebenar.

 

Artikel Sebelum Itu :

 

PENDAKWAH bebas, Ustazah Asma Harun berp3ndapat kontr0versi sebuah jen4ma s4ndal menggvnakan perk4taan Muslim Friendly atau ‘m3sra muslim’ bagi memprom0sikan pr0duk hanya bers!fat sal4h fah4m.

 

 

 

Bagaimanapun menurut Asma, ia mungk!n berg4ntung kepada kefah4man seseorang itu dalam isu berkenaan.

 

Bagi saya ia bergntung pada persp3ktif masing-masing. Saya mungkin terbuka dalam isu ini dan saya nampak ia biasa.

 

 

 

“Ia bukanlah perkara yang sampai peringkat kita nak gel4rkan sebagai penungg4ng agama atau menyal4hi syar1at.

 

 

 

Terma ‘Muslim Friendly’ mengund4ng kebimb4ngan ramai.

 

 

 

“Pada saya, maksud dismpaikan ialah selip4r itu lebih kepada ‘muslimah friendly’ khusus bagi wan!ta yang memakai stok!n,” katanya.

 

 

 

Beliau berkata demikian seperti yang dilap0rkan Sinar Harian selepas majlis pelancaran Semarak Ramadan @ Anjung Bonda Nor di Bandar Prima Senawang, Negeri Sembilan pada Jumaat.

 

 

Sebelum ini, netiizen mempertik4ikan penggunaan Muslim Friendly yang digunakan sebuah jen4ma selipar yang berkolab0rasi dengan aplik4si Islamik dibngunkan oleh selebr!ti p0pular, Neelofa iaitu The Noor.

 

 

 

Ia bukanlah perkara yang sampai peringkat kita nak gel4rkan sebagai penungg5ng agama atau menyal4hi syarIat.

 

 

 

Menurut netiizen, tind4kan itu dilihat sebagai menungg4ng agama bagi tujuan meraih keuntvngan.

 

 

 

Sementara itu, Asma turut men3gur gol0ngan selebr!ti supaya menjadi lebih bertanggvngjawab dengan segala perk0ngsian yang dibuat mereka menerusi media sosi4l masing-masing.

 

 

 

“Allah bagi peng4ruh kepada masyarakat sama ada artis, instaf4mous, influe3ncer atau mereka yang ada dalam bidang perniagaan. Tolong bertanggvngjawab ke atas setiap yang kita kongsi di media s0sial.

 

 

 

“Apabila kita buat sesuatu dan mendapati positif lebih banyak daripada negatif, teruskan. Tapi apabila kita tengok ia 50-50, mula muhas4bah diri dan betulkan semua niat kita.

 

 

“Walaupun kita kata itu hak peribadi, tapi kalau betul hak peribadi, simpan ia sebagai peribadi,” ujarnya.

 

 

 

Sebelum ini, isu beberapa selebriti mengund4ng kemar4han ramai apabila berk0ngsi aktivIti rentas negeri secara terbuka tanpa memikirkan sensitIviti masyarakat.

 

 

 

Harith Iskandar Nak Keluar Tali Leher

 

Satu demi satu kontr0versi menimpa usahawan dan selebriti Neelofa. Selepas isu rentas negeri kini beralih kepada kolab0rasi Neelofa bersama jenama selipar terkenal, Fipper. Kali ini netizen ke.coh mempersoalkan selipar tersebut yang dilabel sebagai ‘Muslim Friendly’.

 

 

 

Di laman twitter, tak pasal-pasal selipar ini mendapat ‘free-marketing’ kerana ramai yang berkongsikan isu ini secara meluas. Bukan di kalangan netizen sahaja, isu selipar ”Muslim Friendly’ turut mendapat perhati pelawak dan pelakon, Harith Iskander.

 

 

 

Dengan berkongsi ker4tan akhbar terhadap isu ini di laman instagramnya, pandangan Harith dianggap melvcukan dan bernada sark4stik.

 

 

 

“Saya tidak mempunyai mas4lah dengan ini (selipar ”Muslim Friendly’). Mana-mana kawan kepada kaki saya adalah rakan saya. Sekarang saya tahu mengapa saya tidak pernah merasa selesa dengan selipar Jepun saya, mungkin kerana ia tidak cukup ramah (friendly) kepada saya. Saya tidak sabar untuk melancarkan tali leher dan tali jam yang ramah untuk umat Islam.”

 

 

 

 

 

 

 

Di ruangan komen, rata-rata pengikutnya juga menyampaikan pandangan masing-masing tentang isu selipar ‘Muslim Friendly’ ini. Ada berbentuk ke.caman dan ada juga memberi komen positif.

 

 

 

Sementara itu, ada sebilangan netizen yang mempersoalkan harga jualannya mencecah RM79.90 sepasang dianggap mah4l. Tapi kita kena lah faham, ini bukan selipar biasa yang kita beli di kedai runcit itu ya!

 

 

 

Sumber via TTK

 

Via https://harummanismedia.com/2021/04/09/ustazahasma-harun-sandal/.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*