Misi bantuan Steven Sim Hanya lakonan, Pemuda tidak dapat dijejaki.

Baru-baru ni kecoh juga pasal misi bantuan Seorang YB Penang, Steven Sim Chee Keong yang dikatakan buat fake political stunt beli motor bantu budak food Panda.

Melalui posting FB YB tersebut pada 13 April lalu, Adik Mohamad yang berusia 22 tahun dikatakan mengayuh basikal yang dipinjam dari rakannya untuk menghantar makanan kepada pelanggan Food Panda tersebut.

Paling tragis, dia juga dikatakan meredah hujan dan panas demi sesuap nasi, walaupun ketika berpuasa sehinggakan tangannya burn.

 

Kerana gajinya yang kecil, RM500 jer sebulan, adik Mohammad yang merantau jauh dari Kelantan ke Pulau Pinang untuk bekerja ini tak mampu nak beli motosikal. Adik beradik pun ramai, 10 orang, jadi duit pun tak cukup katanya nak berbelanja lebih. Harapkan ehsan dari kawan jer yang membantu.

Anda baca lah sendiri dalam posting YB ni.

Betul atau Fake?

Ramai netizen yang mempersoalkan di mana budak yang diberi bantuan tu. Lagi tambah kecoh bila ramai wartawan termasuk wartawan akhbar Cina minta pada pegawai YB tersebut kontak orang yang ditolong itu untuk buat cerita susulan tapi sampai sekarang tak dapat-dapat. Hurmm…pelik betul tu.

Dan menariknya, sampai ada misi mencari adik Mohammad tu lah pula. Betul-betul ‘extreme’ nih.

Kesimpulannya budak itu memang tidak dapat dijejaki kerana pegawai YB tidak beri kerjasama. Geng wartawan pun jelas berkata yang YB tersebut buat lakonan untuk menipu rakyat.

Kerana menurut wartawan akhbar Cina, YB tu menipu. Diorang nak interview budak tu, tapi tak dapat dijejaki, tak macam kes kes bantuan sebelum ni. Kontek pejabat YB pun diorang mengelak juga.”

 

Jadi, apa pendapat anda pula?

Sumber : https://www.rotikaya.com/misi-bantuan-steven-sim-hanya-lakonan-pemuda-tak-dapat-dijejaki/.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*