“Tugas Ibu Tak Akan Habis…” Ozlyn Bangun 5 Pagi Urus Rumah juga Anak PdPR

Dalam tempoh PKP ini tugas menjadi ibu bapa pastinya mencabar. Lebih lagi apabila perlu menguruskan anak yang mengikuti pembelajaran atas talian di rumah (PdPR).

Bagi mereka yang bekerja di rumah atau di pejabat tentu sukar untuk memantau anak-anak. Apa yang perlu, memastikan segala makan minum dan kelengkapan siap sedia sebelum kelas bermula.

Memang struggle! Begitu juga yang dilalui oleh pelakon dan juga isteri kepada pelawak dan pengacara, Johan iaitu Rozlinawaty Ismail atau lebih dikenali sebagai Ozlyn.

Menerusi perkongsiannya Baru-baru ini, beliau berkongsi mengenai cabarannya termasuk bangun seawal lima pagi dan selanjutnya tidur lewat. Biarpun mempunyai pembantu, beliau lebih gemar melakukan sendiri termasuk memasak, menguruskan anak-anak.

Ramai parents ckp online class ni mmg betul2 struggle.. mane nak cekau ipad pd yg anak ramai.. mane nak kejar masa sorg anak nk itu sorg anak nk ini.. pada yg bekerja atau yg x bekerja soma je penat dia.. sb aku melalui duo masa.. bila x shoot dgn bila shtg.. don mak2 yg akan poling penat.. sb kita la yg paling awal bgn don yg paling akhir tdo.. mcm aku seawal Sam bgn don aku jugok yg paling lewat tdo setelah aku pastikan semua pintu dh berkunci, anak2 dh tdo, beg skolah dh tersedia, brg masak utk bekal n breakfast dh ready utk mudah aku masak esok pagi.. masa atas katil pun kepala masih Ig berlegar2 fikir ado ke benda yg termiss?..

Soma jugak kalau hari aku bekerja.. aku xkan tinggal umah dgn xde lauk lunch.. pastu breakfast kt umah lain, bekal sekolah menu lain don lunch menu lain.. x ke pecah otak hari2 nak mikir.. pukul 8am bergegas g kerja.. balik mlm masih Ig menguruskan hal umah.. kdg kt tmpt keje pan dok call umah tanya laki.. semua ok ke?? Anak dh makan ke? Baju i basuh dh keringkan.. tlg check maid dh lipat n gosok ke.. masyaAllah.. tugas ibu xkan pernah habis.. aku x pernah pandang rendah pada kaum ibu.. ibu2 semua hebat dgn cara memsg.. sape yg dpt suami jenis panda’ bantu or ringan tulang Alhamdulillah pd yg tidak .. heloo encik suami.. meh tlg picit badan kami sat.

Sumber: https://www.keluarga.my/tugas-ibu-tak-akan-habis-ozlyn-bangun-5-pagi-urus-rumah-juga-anak-pdpr-raih-perhatian-warganet/

 

Artikel Sebelum ini

“Biarlah Pakaian Anak Selekeh, Asalkan Bahagia..” Ozlyn Nasihat Jangan Pura-Pura Mewah Hanya Di Media Sosial

Pelakon dan juga isteri kepada pelawak terkenal Johan, Ozlynn menzahirkan perasaan syukur ke atas rezeki yang dikurniakan Allah S.W.T kepada diri dan seluruh ahli keluarganya.
OzlynnSumber : Instagram Ozlynn  

Dia dilihat tampil meluahkan rasa syukur dan gembira itu menerusi sebuah hantaran di laman sosial Instagram miliknya, baru-baru ini.

Biarlah umah aku biasa2, biar lah brg umah x mewah mcm korg, biarlah pakaian anak branak selekeh, yg penting cukup makan pakai kami anak branak, cukup utk kami jaga mak abah popo, adik bradik, cukup utk berkongsi rezeki dgn mereka yg sepatutnya.. yg penting bahagia.. buat apa pura2 di ig sedangkan semua dusta dan penuh dgn penganiayaan dan penindasan org? Sekurangnya peluh yg mengalir ini x sia2.. semoga kita semua dijauhkan dari sifat yg tidak baik.. yg pasti arini mmg rezeki.. tu jek nak bgtau sbnrnya.. atas semua selingan dan peringatan utk diri sendiri dan keluarga tercinta.. kalau kalian rasa berguna manfaatkan lah.. sesama kita perbaiki diri❤️.. menu arini asam podeh kepala ikan merah n jenahak, sup ikan jenahak (blackpepper) sayur sawi goreng oyster sauce.. korg masak apa.. kongsi cpt.. mane tau boleh jadi menu aku esok.. p/s: peganglah tips mamapapa hanania BILA KITA SUSAH ORG XTAU, BILA KITA SENANG PUN ORG X TAU, YANG PASTI BILA ORG MEMERLUKAN KITA ADA DI SITU ❤️

“Biarlah rumah aku biasa-biasa, biarlah barang rumah tak mewah macam korang, biarlah pakaian anak beranak selekeh, yang penting cukup makan pakai kami anak beranak. Buat apa pura-pura di IG sedangkan semua dusta dan penuh dengan penganiayaan dan penindasan orang?”

Dia dalam pada itu berkata apa yang ditulis panjang lebar di hantarannya itu hanyalah sekadar selingan dan peringatan untuk dirinya serta mereka di luar sana.

Tahh sampai bila laaa dorg nak makan bersuap.. baik dari bapak dia smp la yg si kecik.. pastu suap kena ikut peringkat yek.. kalau suap yg nak lebih pedas kena suap papa dgn ariq jek dulu.. kalau x pedas selalu chantiq moleiq n sodiq.. haziq ikut mood.. kalau lapar sgt n xnk tunggu dia join yg pedas.. cer bygkan kalau kita suap smp 3 kali tambah.. pinggan besau yek!! Cer kalau mkn sendiri.. amik sejemput jek.. tu pun kdg abes kdg tak.. bila kita beliak mata baru abes.. so alasan dorg nak bg dorg mkn byk kena suap.. haaa ni contoh2 beratur tunggu di suap.. awal td suap Chantiq dgn Moleiq, round yg ni papa, Ariq dgn Haziq, Moleiq tu nyempil jek.. pastu penutup suap Sodiq.. smp part kita nak makan.. dh kenyang dh sb tgk dorg makan😂😂.. nasib dorthy x mintak suap.. kalau x mau aku ni tinggal rangka🤣🤣 sape mak2 yg selalu jadi mangsa kena suap sb dorg malas mkn sendiri? Cuma satu yg aku suka adalah.. x kelecah.. kdg dorg amik lauk kelecah aku geli, mcm tumpah2 aku sawan🤣 so dlm geram nk suap tu ada jugak yg aku lega.. rasa smp tua ke mcm ni? 🙈 p/s: selalu suap pakai pinggan yg mcm dulang..tp kecik dari dulang… kalini pakai pinggan kecik sb ingat nak sumbat diri.. tp bila sume beratur.. hadap je la..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*