Dapat Isteri Muka Lawa Tapi Suami Langsung Tak Nak Bagi Nafkah. Disebabkan Isteri Gaji Besar Dia Yang Kena Tanggung Semuanya Sampai Duit Belanja Suami Pun Isteri Bagi. Isteri Nekad…..

Gambar Sekadar hiasan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Untuk makluman kaum wanita yang ingin berkahwin dan mahu memilih bakal suami, seharusnya anda lebih berhati hati. Ini kerana perkahwinan itu akan menentukan hala tuju kehidupan serta bukannya sehari dua untuk hidup dengan seorang lelaki yang bernama suami.

Kaum perempuan kena baca sampai habis. Baca dan jadikan cerita ini sebagai pegajaran. Ini text yang i dapat di Telegram dari seorang pengikut. Ada seorang wanita ni,ibu muda berkongsi cerita pasak dia punya perkahwinan. Ladies, ini adalah sebab utama kenapa anda perlu cari lelki yang bertanggungjawab.

It’s okay kalau pasangan anda kurang dari segi akademik atau gaji sikit, yang penting mesti kena ada tangungjawab dan kena hati-hati sebab lelaki sekarang pandai ambil kesempatan, guna perempuan untuk mereka punya financial security.

Ini cerita macam mana seorang lelaki lepas tangan pada anak bini. Nfkah tak bagi, apa semua isteri yang tanggung. Sebab apa? Alasan dia gaji isteri lagi tinggi, duit dia pergi buat benda lain. Bila isteri minta berpisah, dia kata isteri tak sanggup hidup susah dan cnang kat family.

Padahal A sampai Z semua duit isteri yang keluar dan Isteri minta berpisah sebab tak than dengan sikap suami yang tak ada tangungjawab. Seriously, wanita ni memang cantik tapi itu pun lelaki tak hargai.Lelaki jenis macam ni ada di mana-mana, jadi kalau anda nak kahwin sila berhati-hati pilih pasangan.

Lelaki days adalah lelaki yang suka makan duit hasil dari usaha isteri. Perkongsian dari Auni Ameera. Saya baru berpisah dengan suami. Dulu, suami saya hanya belajar sampai SPM dan terus bekerja. Saya pula belajar sampai peringkat ijazah.

Selama kami berkahwin, saya yang kena tanggung semuanya dari A sampai Z. Bukan niat saya untuk burukkan suami sebab dia belajar setakat SPM. Cuma sebagai perempuan, kita perlu fikir betul-betul kalau nak cari suami. Kadang-kadang bila suami belajar setakat SPM dan gaji kecil, mereka suka ambil kesempatan.

Mereka berkahwin semata-mata untuk cari orang yang boleh support dan tanggng segalanya supaya mereka boleh buat apa yang mereka suka. Nafkah tak bagi, soal rumahtangga pula semua isteri yang buat. Mereka hanya tahu balik rumah dan minta nfkah btn daripada isteri.

Dan bila tak bagi, mereka persoalkan tentang kewajipan isteri untuk tunaikan tanggungjawab. Sekarang ni, kakak saya pun alami benda yang sama. Suami dia SPM, dia pula ada ijazah. Suami dia buat hutang kemudian paksa kakak saya buat pinjamn bank untuk langsaikan hutang dia.

Entahlah, mungkin wanita sekarang kena berhati-hati bila memilih suami. Kadang-kadang lelaki ni hanya nak cari penyelamat masa depan mereka je. Bila dah dapat isteri yang bekerjaya, terus lepas tangan dan anggap isteri boleh bagi segalanya.

Bila isteri minta nak berpisah, mereka akan cakap isteri tinggalkan mereka masa susah. Padahal mereka tak sedar selama ini mereka susah pun si isteri juga yang menanggung. Dalam kes saya pulak, bila saya nak berhenti kerja, suami saya tak bagi. Dia cakap siapa nak tolong dia sara keluarga.

Bila minta berpisah dikatanya macam-macam. Sampai keluarga saya sendiri buang saya sebab dia jaja cerita yang saya minta berpisah sebab ada lelaki lain. Dia cakap saya kena faham kerja dia. Kononnya sekarang ni dia tengah usahakan bisnes jadi semua duit gaji dia labur pada perniagaan.

Bertahun-tahun satus sen pun dia tak bagi. Masa untuk keluarga tak ada, nafkah zahir tak ada, tapi bila bab nafkah tu pandai pula dia minta sebab tanggungjawab isteri. Masa saya mengandung 5 bulan, dia ajak pergi KL dari JB sebab ada kenduri. Saya kata saya tak larat sebab tak sihat.

Dia boleh pulak kata saya menipu sebab tak nak pergi dengan keluarga dia. Petang t saya drive sorang pergi klinik, doktor kata saya ada chicken pox. Lepas tu saya terpksa check in di h0spital berseorangan tanpa suami sambil bwak pervt yang besar tu. Semua staf h0spital tanya saya datang sorang je ke.

Lepas dah bersalin, anak saya kena kuning. Tapi suami saya lebih rela pergi meeting daripada bawak anak pergi hospital sebab dia kata meeting lagi pentlng. Dia balik waktu Maghrib dan nak bawak anak pergi h0spital tapi saya tak bagi sebab dah malam.

Terpaksa hold sampai esok pagi. Bawak pergi h0spital swasta the next day, bil sampai beribu saya yang bayar semua. Bila depan orang suka cakap besar kon0nnya dah berjaya buat itu ini tapi sebenarnya saya yang tanggvng semua benda.

Duit belanja dia pun saya bagi selama bertahun-tahun sedangkan dia kerja. Sekarang ni bila dah berplsah,, duit anak langsung dia tak bagi satu sen pun. Dah macam mengmls kalau nak suruh dia jumpa anak. And the worst part is, dia beritahu semua orang yang saya nak berplsah sebab tak sanggup hidup susah bersama sebab dia kerja gaji SPM dan saya gaji ijazah.

Kalau tak boleh hidup susah, baik dari dulu saya mintak untuk berplsah. Buat apa nak tanggung dia lama-lama. Orang lelaki ni, disebabkan eg0 mereka tak nak berubah. Tolong ingatkan lelaki-lelaki kat luar sana, kalau dapat isteri bekerja please jangan ambil kesempatan.

Kebanyakan orang sekarang berplsah sebab ini lah. Kahwin nak, tapi tanggungjawab tak nak jalankan. Lepas tu salahkan isteri tak boleh hidup susah bersama. Saya jaga anak macam nak apa je sorang-sorang dari awal bers4lin sampailah anak dah besar.

Saya sakit terl4ntar dan penrt lelah semuanya dia tak ambil tahu. Masa anak merah lagi langsung tak nak jenguk dan jaga. Bila anak dah pandai main dan sihat, baru nak meng4ku anak. Dulu lepas dah habis pntang 44 hari barulah saya boleh pergi buat surat beranak anak saya.

Ayah dia terlalu busy dengan bisnes juta-juta dia tu. Susah hidup saya masa tu. Saya bertambah struggle bila terpksa keluar dari rumah bawak pakaian je. Dah lah kena tanggvng hut4ng dia pakai nama saya. K3s kakak saya pulak dah bertambah tervk.

Suami dia ambil pisu dan pksa kakak saya mengasari dia sebab minta berplsah. Kakak saya dah tak larat dan dah tak mampu lagi nak tolong dia selesaikan msalah hut4ng dia. Padahal kakak saya dah buat loan sampai 50k semata-mata nak lngsaikan hut4ng keliling pinggang dia tu.

Jadi, budak-budak muda sekarang janganlah slbuk sangat fikir nak kahwin. Ingat semua happy ending ke? Kebanyakannya kecndang di tengah jalan. Kawan-kawan saya yang tak kahwin lagi sibuk fikir pasal kahwin sebab takvt ketinggalan jadi anak darra tua.

Tapi diri sendiri tak m4tang untuk berkahwin. Ramai jugak yang tanya kenapa saya tak sedlh langsung sebab berplsah pada umur muda. Jawapan saya senang. Saya beritahu kawan-kawan saya yang hidup single lebih happy daripada kahwin dengan lelaki yang salah. Alhamdulillah, hidup saya lebih gembira sekarang dan saya dah tak kisah langsung pasal lelaki sebab dia yang ajar saya hidup berseorangan tanpa suami.

Sumber: Auni Ameera

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*