Suami pemalas. Saya dh saakit ni bers4lin, sanggup dia suruh pergi hspital sendiri rupa-rupanya ada sesuatu terjadi

Foto sekadar hiasan. Salam Sejahtera semua, Aku Munah. Semestinya bukan nama sebenar. Pinjam sekejap. Pelik kan tajuk coretan aku ni? Suami aku ni bukan jenis pemalas bekerja, pemalas sampai nal( harapkan orang.

Tapi pemalas dia bila bab isteri dan anak-anak. Aku dengan suami dah berumah tangga hampir 13 tahun. Lama kan?Sejak dari tahun pertama aku dah hadap perangai pemalas family dia ni.
Tahun pertama kahwin, first time berpuasa sama-sama, ajak dia beli juadah kat bazaar yang mana sekangkang kera je dari rumah. Malas katanya.

`Awak la pegi sendiri.’
Aku pulak jenis ‘talc mau buat, aku buat’ jadi dengan perut boyot aku (masa tu tengah mengandung anal( sulung), berjalan la sorang-sorang pegi bazaar. Beli juadah untuk aku dengan dia. Dah on the way nal( nail( rumah, terserempak dia kat lif. `Tunggu si ‘A’ dia ajak pi bazaar’.

Walawey, bini ajak kau suruh pegi sendiri? Kawan ajak kau sanggup tunggu di bawah. Time tu aku dah boleh agak macam mana keadaan masa depan aku. Dari haritu, aku dah belajar, aku tak perlu tunggu dia kalau aku nal( apa-apa. Aku boleh buat sendiri.

Disebabkan kemalasan suami aku, aku belajar berdikari nail( transport sendiri. Masa ni belum ambik lesen lagi, sebab kenderaan yang ada pun moto saja. Dia guna untuk Ice tempat kerja.

Jadi aku selalunya nail( bas Ice mana-mana saja aku nal( pergi. Checkup anak, hspital, jalan-jalan. Sampai anal( Ice dua pun aku nail( bas. Senang. Seronok nail( bas dengan anak-anak. Diorang happy tengok permandangan. Lagipun murah. RM2.50 dah sampai destinasi. Anak-anak half price.

Suami aku? Selagi tak menyusahkan dia, dia OK. Jadi selalunya aku dengan anak-anal( boleh rancang nal( kemana-mana sesuka hati kami. Duit? Alhamdulillah gaji aku masa tu lebih dari mencukupi untuk aku dengan anak-anak.

`Kau tinggal je suami macam tu, dia `makan luar’ nanti macam mana?’
Isu `nnakan luar’ dari anal( pertama aku dah tau dia ada side chick. Maklumlah, suami aku kerja malam. Restoran dan bar. )adi haruslah ada side chick. Sebab aku kan dah tak fun macam awal-awal dia kenal aku. Aku sibuk dengan anal( dan rumah tangga.

Jadi benda ni aku pun nail( malas nal( gaduh. Bila sampai masa dia sendiri akan berubah. Mana taknya, duit gaji RM41( sebulan. Duit untuk aku dengan anak2 RM500 je.

Bil semua dia bayar. Gaji dia habis Ice side chick la apa lagi. So dia takde simpanan langsung. Malas nal( menyimpan katanya. Aku gaji RM2K je sebulan. Tapi setengah aku buat simpanan. Sebab bercita-cita nal( beli kereta sendiri.

Jadi dia pelik macam mana aku boleh bermewah padahal dia macam talc ada apa-apa. Sekarang dia dah talc kerja malam, gaji dah 2K je sebulan. Masih dia pelik macam mana aku yang buat Grab ni boleh survive sampai waktu PKP ni.

Bila aku dah ambik kereta second hand, aku selalu jugak minta tolong dia hantar kami kemana-mana. Macam biasa la alasan dia, `Awak boleh pegi sendiri kan, dah ada lesen kan?’.

So aku pun talc pernah harapkan dia. Berdilcari. Pegi mana pun hadap. Dari palcai GPS sampai la zaman Waze alcu hadap sendiri. So aku selcarang lebih tech savvy dari dia. Dan dari kerja dengan orang selcarang alcu dah kerja sendiri. Buat Grab. Buat runner. Masa sendiri.

Saakit nak beranak? Pegi hspital sendiri. Suami busy. )adi kelebihan selcarang aku lebih tau macam-macam prosedur dan alcu lebih kenal ramai orang yang boleh tolong alcu dari segi rasmi dan talc rasmi.

Bulan puasa selalunya bulan yang paling mencabar. Aku talc pernah berharap dia nak pegi beli apa-apa pun kat bazaar. Dari 1st year kahwin sampai la selcarang. Alasan dia malas nak bersesalc. Tapi nak aku belilcan dia tepung pelita la, karipap la, nasi beriyani la, onde-onde la. Duit? Guna duit aku la.

Disebablcan kennalasan dia nak Ice bazaar dan nak bagi duit, alcu belajar semua resepi makanan yang dia nak. Semua alcu dah pro selcarang. Terkadang buat lebih untuk berniaga. Dapat duit sikit. Bertambah simpanan aku.

Terkadang to minta jugak Ice kedai belilcan bahan, dia tank mulca. Kalau dah gitu bail( la aku pegi sendiri. Malas nak melayan.

Dia malas nak hadap apa-apa pun yg nnelibatkan family alcu dan jugak anak-anak dia. Aku pulak malas nak cari gduh. Ilcut suka dia la. Kalau alcu atau anak-anal( minta tolong memanjang malas. )adi kanni belajar berdilcari. Buat semua sendiri.

Kalau kawan-kawan dia yang minta tolong, jam 3 pagi pun sanggup. Mula-mula aku kecik hati jugalc. Tapi dah lama ni aku dah redha. Allah pun dah lapanglcan hati aku.

Ada kelebihannya ada suami macam ni. Ada hikmahnya suami aku perangai macam ni. Ada macam-macam lagi kemalasan yang alcu boleh cerita tapi aku rasa esok pun talc habis.

Alcu selalu doa supaya dia berubah. Bimbang nanti dia dah mngal, analc-anak pun malas nak urus sebab perangai malas dia masa anak-anak minta tolong.

Jadi yang mana dapat suami yang lebih lcurang macam alcu ni. Jangan tengok kekurangan. Tengok kelebihan. Doa yang baik-baik. Sentiasa delcatkan diri dengan Tuhan. Sebab hati ni mild( Dia. Lillahi taala. In Sya Allah kita akan sentiasa bersabar.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini. Apa reaksi warganet

Mimi Shawati, Isteri bukan hamba suami. Kalau semua benda isteri yg buat, suami smpai tahap dh abaikan t/jwb dia sbg org yg Allah amanahkan utk lindungi isteri & anal(2, ini dah kira melampaui batas. Redha memang perlu, tapi biar bertempat .

Zureena, Allahuakbar dh mcm ibu tunggal gayanya nih. Kuat sgguh fizikal mntal confessor. Jhatnya suami tu nt mnjawabla di akhirat esok sb xjalankan tanggungjawab. Selalunya isteri yg berdikari mcm ni la dapat suami yg xguna mcm ni. Minta dijauhkan la.

Sis Zulaikha, Pergghhh, laki gini tOxic, hidup klw nal( sendiri2 xpyh berkeluarga, hidup sendiri2 je. Mmg confessor ni dah lama sgt makan hati sampai jadi redha. Moga Allah terus murahkan rezeki akk. Bab suami, biar dia tanggung kat akhirat, jawab dengan Allah.

Qistika Eyka, Ap guna suami tu dalam kehidupan awk yer? Sebagai pemuas nafsu je? Tempat buat ank? Ank dh berderet.. siap ad side chick lagi pn awk boleh bersabar n pejam mata mcm xde apt yg berlaku? Kang kena hiv bru tahu..

Suami xnk lgsg tlg isteri then what for suami tu ? Mana family suami? Mana family awk? If awk dri broken family pn bkn mcm ni caranya nk teruskan kehidupan awk… don’t be so naive.

Better single life, live with your kids saja.. husband tu lupakan saja.. dh mcm biawak hidup dh dim kehidupan awk. nk berserah nk mendoakan yg baik2 xsalah, but jgn smp suami ambik kesempatan ats diri kita tapi kita still pejam mata.

Siti Syazawani, So whats the point of u having a husband if u cannot share ur responsibility together? Kalau semua benda boleh handle sendiri la.. Bail( berpisah je sbb kita xtahu mulut je ckp redha tp dlm hati tak.

Lepas tu duk tanggung dosa la selama dalam perkahwinan tu.. And its not healthy for ur children.. Kalau anal( lelaki, he will think it is ok kalau seorg lelaki behave that way.. Kalau anal( perempuan, she is used to being treated like that.. Benda2 mcm ni akan effect pilihan pas4ngan dorg nnt in the future..

Pernah dengar x 1(3s y seorg anal( akan dpt pas4ngan y sama mcm mak ayah dy even y tu y dy elak? Sebab he/she xsedar that they already used to it.. And somehow they are the one ended up choosing that kind of partner.

leda Hanim, Kalau mcmni, apa kelebihannya ya? Dah siap bgtau takut mti nnt anak2 pun xnk uruskan. Siap redha dgn side chick whatever.. bagus betul la kak munah ni.. mungkin ramai lelaki kat luar yg suka jenis perempuan cmni.

Ainul Hastika, bila jadi isteri, ada analc.should ad husband, should ada ayah..klu TT nal( hdap prangai jantan x guna tu for the rest of your life, suka hati TT lah. tpi klu sy, dah dpt bdikari mcm ni..pa guna suanni?tukang tabur sperma je?tukang tambah anak, last2 tambah tanggungjwab isteri?

islam x ajar isteri redha dlm keadaan mcm ni..ini teraniaya. Islam ajar masing2 take part & role dlm rumah tangga..even Nabi pon pndai buat kerja rumah.

Maisarah, Hahahahaha semua nampak kelemahan n kemalasan tu. tapi kelebihan tu ada kat perempuan yg kuat mcm tt. Kumpul pahala selagi mampu. Walaupun husband sperm donor dan masih bayar bil bil rumah dia. At least tt bagi tahu la kelebihan tu. takde la obios biawak hidup.

Nadiah Majid, Tp mmg btul klu dpt laid spesis mcm ni … Mmg surf rmh Icn bdkari… Dnia slug xmcm dlu…nk p mn pun sng… Xberkait dgn arahn si suami.. NI( kluar mnx izin Ica pa Ica.. Sbb bini kluaq smua ats urusn.. Dan suami pun mis dan xlcsh.. Sng kerja.. Klu jnis xbg kluar duk rumah ego tggi.. Mau xstres… Sempoi kak… Moga allah permdh urusn kalc.. Salute, Org terpilih ja mmpu hadap.

Liza Sabri, Ibarat melukut ditepi gantang menambah tidal( mengurang pun tidak. Macam biawak hidup jap lagi kena tanam hidup2. Bab kawan sanggup turun plcul 3 pagi.
Sedangkan kalau s4kit nak mti nanti anal( bini la yg bersusah payah jaga dia. Cannot brain la kalau Ada suami yg macam ni tapi kenyataannya mmg ramai suami spesis macam ni. Anggaplah kelcurangan itu sebagai satu kelebihan.

Melati kesuma, bab side chick tu je yg buat aku mcm terkedu silcit..tak ticut peny4kit kel4min ke.??side chick tu perbuatan talc elok..malcsiat dan haram utIc suami puan..tpi knpe puan diam kan je..ke puan pn malas nak kecoh2..

bab lain tu saye boleh terima..sbb yg menanggung nye puan..alchir kate… munahhh Ice tuuuuu..??(petikan muvi kalc limah.)

Sumber — Munah (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*